Proiectul POCU/73/6/6/107134 QualForm – Asigurarea CALităţii educației prin FORMare profesională continuă, asigură prin conținutul evenimentelor pe care le propune un flux valoros de idei și informații între experții din cadrul proiectului și participanții la activități.
Un exemplu concludent în acest sens îl reprezintă sesiunea de informare, conștientizare, sensibilizare și motivare desfășurată în cadrul proiectului pentru atragerea și menținerea resurselor umane calificate în școli defavorizate care a avut loc în data de 21 octombrie 2018, la sediul Școlii Gimnaziale Țânțăreni, localitatea Țânțăreni. În cadrul acestei sesiuni s-a pus în discuție o temă extrem de actuală și utilă totodată atât pentru personalul din categoria managementului școlar cât și a cadrelor didactice active - STRATEGII DE AUTOCUNOAȘTERE ȘI DEZVOLTARE PERSONALĂ
În cadrul discuțiilor s-a evidențiat faptul că în ultimii ani, educația pe tot parcursul vieții (life long learning) a devenit o prioritate a sistemelor de învățământ la nivel global. Chiar dacă rolul educației de bază, formale, rămâne esențial, învățarea permanentă, împreună cu educația nonformală, vin să personalizeze și să dezvolte aptitudini cât mai aproape de cerințele pieței și societății.
Strategia de dezvoltare a sistemului de formare inițială și continuă a personalului didactic cuprinde întreaga arie de acțiune pentru dezvoltarea capitalului uman, cu impact atât didactic, cât și instituțional, având ca prioritate cadrele didactice și managerii din învățământul preuniversitar și urmărește, printre altele, dezvoltarea unei „piețe educaționale a programelor de formare continuă” prin intermediul căreia cadrele didactice să beneficieze de o gamă variată de programe de formare. Aceste programe trebuie orientate spre noi roluri și competențe pe care trebuie să le dețină cadrele didactice și care derivă din extinderea rolului școlii în comunitate, precum și din elaborarea noilor standarde pentru profesia didactică.
Dezvoltarea competențelor și abilităților personalului didactic implicat în asigurarea calității în învățământ presupune formarea noilor competențe, dar și adaptarea cunoștințelor asimilate la cerințele noilor sisteme conceptuale de educație pentru asigurarea unei pregătiri psihologice și pedagogice, didactice și practice de înaltă calitate, în acord cu direcțiile actuale și de perspectivă în domeniul educațional, al teoriei și practicii curriculumului, al psihologiei învățării, al tehnologiei informației și comunicării, al proiectării și evaluării în condiții de calitate și eficiență a procesului de învățământ, se urmărește realizarea unui învățământ formativ, modern, centrat pe elevi și orientat pragmatic spre nevoile reale ale școlii românești, în contextul integrării europene.
Dezvoltarea personală și socioprofesională a cadrului didactic presupune actualizarea competențelor de bază (pedagogice, de specialitate), însușirea de noi competențe, aplicarea competențelor de bază la nivelul didacticii specialităților, inițierea în utilizarea unor noi strategii, metode, mijloace de predare-învățare-evaluare. Se urmărește favorizarea interdisciplinarității pe fondul valorificării conceptelor de bază, stimularea cercetării pedagogice și inovației la nivel individual și în grup sau echipă, aplicarea paradigmelor educaționale la nivelul școlii și al clasei, conform curriculumului și noilor abordări în managementul educației, precum și dezvoltarea comportamentelor psihosociale necesare managementului resurselor umane.
Din punct de vedere al cunoașterii mediului pedagogic și social obiectivele specific ale acțiunilor vizează favorizarea relațiilor școlii cu diferiți agenți sociali: economici, comunitari, culturali, politici, raportarea sistemului de învățămînt la problematica socio-economică, adaptarea la schimbările socio-culturale specifice societății informatizate și studierea factorilor psihosociali care influențează comportamentele elevilor.
Formarea continuă a cadrelor didactice are un real impact asupra sistemului educațional și favorizează relaționarea acesteia cu factorii sociali, economici și comunicaționali, creșterea expertizei pregătirii profesionale, instalarea profesionalismului în domeniu. Formarea și perfecționarea cadrelor didactice contribuie la realizarea schimbărilor din sistemul educațional și valorificarea analitico-sintetică a noilor conținuturi educaționale, facilitând implementarea noilor strategii și tehnologii. Toate aceste demersuri converg în promovarea culturii educaționale, penetrarea sistemului educațional în baza descentralizării și a transferului de responsabilități și asigurarea ambianței adecvate prin diversificarea metodelor de instruire, flexibilizarea programelor de formare etc. De asemenea, se facilitează accesul la reprofilare, omogenizarea metodologică, monitorizarea implicativă, participarea la colaborare și parteneriatul interinstituțional sau cu actori relevanți din mediul social și comunitar.
Cadrul didactic este un educator și consilier care încearcă să dezvolte capacitățile și interesele elevilor, nu doar să servească drept o sursă de informații sau un transmițător de cunoștințe, ci are un rol esențial în formarea la elevi a unei viziuni științifice asupra lumii. Astfel, pentru a se putea optimiza acest proces, este necesar ca, fiecare cadru didactic să-și dezvolte un sistem de autocunoaștere și auto-evaluare obiectivă a aptitudinilor ,competențelor la un moment dat. Autocunoaşterea se poate îmbunătăţi prin formarea obişnuinţei de a ne observa comportamentele, modalitatea de a interacţiona cu cei din jur, de a acţiona şi de a reacţiona în diferite situaţii. De asemenea este important să ne dezvoltăm capacitatea de a ne conştientiza propriile gânduri, emoţii, sentimente, motivaţii. Nu trebuie să neglijăm importanţa informaţiilor verbale şi nonverbale primite de la cei din jur, şi mai ales importanţa opiniilor persoanelor semnificative pentru noi (prieteni, membrii familiei etc.). Autocunoaşterea presupune şi conştientizarea aptitudinilor. Spunem că o persoană are aptitudini într-un domeniu dacă are posibilitatea de a obţine performanţe superioare în acel domeniu. Obţinerea reală a acelor performanţe depinde de mulţi alţi factori: motivaţie, învăţare, exersare, atitudinea părinţilor şi a cadrelor didactice, condiţii materiale, sănătate etc. Conştientizarea intereselor şi a sistemului de valori reprezintă un alt aspect al autocunoaşterii. Interesele reprezintă preferinţele cristalizate ale unei persoane pentru anumite domenii de cunoştinţe sau de activitate. Interesele au un rol esenţial în luarea deciziilor privind cariera. Formarea intereselor depinde de factori genetici (potenţialul aptitudinal) şi de experienţele de viaţă pe baza cărora individul învaţă să prefere unele activităţi şi să evite altele. Sistemul de valori se va forma de asemenea, pe baza procesului de învățare și a transferului cultural care are loc în cadrul relaționărilor de grup - apartenență sau referință.
Perfecţionarea personalului didactic vizează stimularea capacităţilor pedagogice şi sociale: de convertire practică a finalităţilor de sistem (ideal, scopuri ale educaţiei) în obiective – la nivel funcţional de valorificare deplină a tuturor resurselor pedagogice existente – la nivel structural de proiectare, realizare, dezvoltare şi finalizare a activităţilor specifice procesului de învăţământ – la nivel operaţional.
Perfecţionarea conduce spre o dezvoltare care se poate îndrepta spre obiective diferite. Ea poate să se refere la noi procedee de predare, noi materiale, sau poate să însemne o dezvoltare personală. Perfecţionarea intermediază îndemânări/calificări şi cunoştinte care sunt orientate pe practică şi experienţă, dar ea trebuie întotdeauna fundamentată ştiinţific. Perfecţionarea şi dezvoltarea este abia atunci eficienta, dacă noile cunoştinţe şi calificări/ îndemânări se regăsesc în lucrul zilnic. Aceasta presupune că aceste conţinuturi de perfecţionare sunt relevante din punct de vedere practic şi sunt orientate pe acţiuni.
Pentru stimularea și direcționarea dezvoltării profesionale și personale a cadrelor didactice se pot avea în vedere o serie de recomandări:
ü Susținerea cadrelor didactice pentru a fi motivați să reflecteze asupra activității lor, asupra performanțelor elevilor și asupra dezvoltării profesionale pentru a extinde cunoștințele și abilitățile pe care le posedă, pentru a îmbunătăți performanțele lor și ale colegilor.
ü Discutarea necesităților profesionale ale personalului în cadrul ședințelor Consiliului profesoral, cadrelor metodice.
ü Susținerea personalului implicat în activități de dezvoltare, stimularea materială pentru inovații didactice în cadrul unităților școlare.
În esență, activitatea de formare continuă se desfășoară cu respectarea unor principii precum:
v Formarea continuă: o necesitate
Diferite modele de formare continuă au plus valoare pe de o parte, precum şi anumite repercusiuni asupra serviciilor educative furnizate de profesori la clasă şi asupra contribuţiei acestora la responsabilităţile instituţiei de invăţămant. Modelele de formare continua furnizează personalului didactic atat mijloace de transfer în practica lor şcolară, cat şi mari teorii pedagogice, care, de fapt, fundamentează teoretic personalitatea cadrului didactic
v Formarea continuă: o responsabilitate individuală
Profesorii au responsabilitatea de a fi la curent cu toate noutăţile in domeniul disciplinei şcolare şi in psihopedagogie. Orice apartenenţă la o profesie presupune de fapt angajamentul intr-un proces continuu de dezvoltare. Profesionalizarea cadrului didactic trebuie să fie insoţită de o anumită autonomie cu privire la metodologia de formare. De multe ori intalnim in literatura de specialitate că achiziţionarea lui a şti, a şti să faci şi a şti să fii cere participarea activă a elevilor din clasă. De asemenea, dezvoltarea profesională este posibilă dacă fiecare individ este actorul principal al formării sale continue.
v Formarea continuă: o responsabilitate colectivă
Activitatea in cadrul sistemului educaţional implică mai mulţi parteneri. Fiecare profesor are angajamentul de a realiza activităţi de formare continuă şi aceasta din urmă este favorizată de mediul in care activează cadrele didactice. Prezenţa mai multor parteneri implică prezenţa mai multor proiecte de dezvoltare in echipă. Formarea continuă este un proces educaţional care implică participarea atât a cadrelor didactice, cat şi a direcţiei instituţiei de invăţămant, a unor comisii şcolare etc.
Proiectul POCU/73/6/6/107134 QualForm – Asigurarea CALităţii educației prin FORMare profesională continuă, integrează deci o serie de activități, așa cum este și cea enunțată mai sus care reușesc să ofere într-o manieră accesibilă accesul la informații de primă mână atât de necesare pentru îmbunătățirea unei diversități de aspecte ale activității didactice din școlile defavorizate.
În urma participării la acest gen de activități și a cursurilor de formare profesională cadrele didactice din grupul țintă vor beneficia de un cadru riguros și generos pentru a-și îmbunătăți competențele și abilitățile profesionale atât de necesare în lucrul cu elevii provenind din școlile defavorizate.