Sursa: http://samanthaluxton.blogspot.com/2012/08/relaxation-your-anti-stress-therapy.html
Știm că a rămâne activ este una dintre cele mai bune metode de a ne menține corpul sănătos. Dar mai I portant este aceea cǎ ne poate îmbunătăți bunăstarea și calitatea vieții generale. A fi mai activ ne poate ajuta astfel:
- scade tensiunea arterial
- crește nivelul de colesterol bun
- îmbunătățirea fluxului sanguin (circulație sanguine corporalǎ)
- ținerea greutǎții corporale sub control
- previne pierderea osoasă care poate duce la osteoporoză
- astfel, mai puține cheltuieli medicale, intervenții și si mai puține medicamente mai târziu în viață
Oamenii care sunt activi fizic și cu o greutate sănătoasă trăiesc cu aproximativ șapte ani mai mult decât cei care nu sunt activi și care sunt obezi. Iar partea importantă este că acei ani în plus sunt în general ani mai sănătoși. Menținerea activismului fizic ajută la întârzierea sau prevenirea bolilor cronice și a bolilor asociate cu îmbătrânirea. Astfel, adulții activi își mențin calitatea vieții și independența mai mult pe măsură ce îmbătrânesc.
Iată câteva alte beneficii pe care le puteți obține cu o activitate fizică regulată:
- Te ajută să renunți la fumat și să rămâi fără tutun.
- Îmbunătățește nivelul de energie, astfel încât să puteți face mai multe.
- Te ajută să gestionezi stresul și tensiunea.
- Promovează o atitudine și perspective pozitive.
- Te ajută să adormi mai repede și să dormi mai bine.
- Îți îmbunătățește imaginea de sine și încrederea în tine.
- Te ajută să petreci mai mult timp în aer liber.
American Heart Association recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fiicǎ aerobă cu intensitate moderată în fiecare săptămână. Puteți elimina asta în doar 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână. Și fiecare minut de activitate moderată până la intensǎ contează spre obiectivul acesta.
De îndată ce ne dǎm seama că suferim de obosealǎ cronicǎ, stress sau anxietate, multe persoane urmează imediat tratament. Ȋn aeastǎ situație, putem merge la medic pentru a vorbi despre medicamente, sau să căutǎm un terapeut. sau să adoptǎm o abordare mai naturală și să folosim remedii din plante.
Există o metodă de gestionare a oboselii, stresului și anxietății care este considerată la fel de puternică ca unele medicamente. Este o metodă care nu creazǎ efectele secundare gratuite ale medicamentelor și o putem integra cu ușurință în viața noastrǎ
Ceea ce mulți oameni încă nu își dau seama este că exercițiile fizice zilnice singure pot fi suficient de puternice pentru a ne reduce drastic stresul și anxietatea sau oboseala date de uzura mentalǎ zinicǎ, specificǎ activitǎții eductionale. Studiile au arătat că există o corelație puternică între anxietate și exercițiu.
Inactivitate și anxietate
Corelația începe de fapt de la inactivitate. Studiile au arătat o corelație foarte puternică între lipsa activității fizice și dezvoltarea tulburărilor de anxietate. Această relație nu este complet clară, dar multe dintre cauzele propuse includ:
a. Energie neutilizată
Unul dintre cele mai des citate motive de anxietate este energia neutilizată. Corpul uman a fost făcut să se miște și, din păcate, atunci când nu se mișcă suficient, creează tensiune. La organismele mai primare, cum sunt spre exemplu câinii, observǎm mai ușor cum, atunci când nu își fac plimbările zilnice, devin adesea anxioși și agitați, deoarece dacă nu își lucrează și descarcǎenergia, acea energie se transformă mai întâi în tensiune fizică și apoi în tensiune mentală.
b. Creșterea hormonului de stres
Când simțim stres, corpurile noastre eliberează un hormon cunoscut sub numele de cortizol. Există dovezi că mișcarea este ceea ce epuizează cortizolul, readucându-l la nivel normal. Acest lucru are sens, deoarece anxietatea și deseori, stresul care o genereazǎ, activeazǎ sistemul nervos care acționeazǎ pe principiul „luptă sau fugi”. Când corpul uman îl experimentează, se așteaptă să lupți sau să fugi. În principiu, inactivitatea nu face nimic, iar acest lucru poate sǎ ne determine corpurile sǎ înceapă sǎ producǎ excesiv hormonii de stres.
c. Defecțiunea sistemului imunitar
Exercițiul fizic este, de asemenea, necesar pentru un sistem imunitar reglat, precum și menținerea unui echilibru hormonal sănătos. Există motive medicale pentru a crede că inactivitatea împiedică aceste lucruri importante să se producă.
d. Experiențe sociale deficitare
Cei care sunt adesea inactivi experimenteazǎ adesea și experiențe mai puține, iar experiențele pozitive sunt bune pentru diminuarea stresului și anxietǎții. Cei care nu lucrează fizic pentru a-și îmbunătăți sănătatea pot dezvolta mici probleme medicale care creează anxietate pe cont propriu. Aceștia pot fi toți factori care contribuie.la scǎderea calitǎții vieții.
Deci, dacă energia neutilizată creează obosealǎ, stress și anxietate prin conexiunea minte / corp, sau un alt mecanism determină apariția anxietății, există dovezi că inactivitatea este una dintre problemele principale care duce la scǎderea calitǎții vieții.
Exercițiile fizice ca management al stǎrii de bine
Desigur, inactivitatea nu este cauza stresului și anxietății pentru toată lumea. Unele persoane sunt predispuse genetic la aceste stǎri. Alții au avut experiențe care le-au modelat simptomele de stress și de anxietate. Indiferent dacă inactivitatea ti-a cauzat aceste stǎri negative sau nu, există și motive de a crede că exercițiile fizice singure pot fi unul dintre cele mai bune moduri de a le gestiona.
Exercitiile fizice reduc probabilitatea ca stresul și anxietatea legate de inactivitate sa te afecteze.
Eliberarea neurotransmițătorilor – Endorfine „Relaxare” Motivul principal pentru care exercițiul fizic funcționează ca o soluție eficientă de gestionare a stresului și anxietății este acela că exercițiile fizice au de fapt unele dintre aceleași efecte ca și unele medicamente pentru anxietate. Exercițiul fizic eliberează endorfine în creier, care sunt calmante naturale ale corpului; endorfinele sunt eliberate ca strategie ,,tehnicǎ” pentru a preveni exercițiile fizice să provoace durere, dar joacă, de asemenea, un rol în reglarea stării de spirit și relaxarea minții.
Arderea cortizolului Aproape toată lumea care trăiește cu stress și anxietate are, probabil, exces de cortizol în corp. Exercițiul fizic epuizează acest cortizol, prevenind multe dintre simptomele care duc la anxietate suplimentară, cum ar fi probleme de concentrare și oboseală.
Ȋmbunǎtǎțirea somnului Exercițiul fizic îmbunătățește și somnul (optimizarea programului de somn), obosește și corpul suficient încât devine mai ușor să doarmă chiar dacǎ la culcare multe persoane deruleazǎ gânduri despre situațiile de stress din viața lor - ceva cu care se confruntă mulți suferinzi de anxietate. Somnul este crucial pentru gestionarea anxietății, de aceea capacitatea de exercițiu de a îmbunătăți somnul este incredibil de valoroasă.
Activitate sănătoasă În sfârșit, exercițiile fizice reprezintă un instrument sănătos de ,,a face față”, în general, ceea ce înseamnă să te asiguri că îți petreci timpul în moduri potrivite pentru sănătatea ta mentală, iar exercițiile fizice sunt, cu siguranță, o modalitate de a face asta.
Exercitiile fizice imbunatatesc increderea, asigurând organismul sǎ fie sănătos, iar sănătatea bună este importantă pentru fiecare problemă de sănătate mintală. De asemenea, ajută corpul să funcționeze mai eficient și să prevină orice „episod” care poate provoca obosealǎ sau anxietate persistentă.
Uneori este dificil sǎ ȋncepem sǎ facem exerciții, dar putem începe să exersam pur și simplu plimbându-ne prin casă. Dacă simți că ești ,,în formă”, mergi cu fiecare ocazie. Când ești la telefon, când te uiți la televizor - nu contează. Mergeți în pas și păstrați-vă în mișcare. De asemenea, puteți lua în considerare următoarele:
Stretch Nu sta doar fără să te miști pentru perioade lungi de timp. La fiecare 15 minute, ridică-te și întinde-te. Asigurați-vă că nu vă lăsați niciodată sângele să ,,stagneze” și mușchii să ,,înghețe”.
Plimbare pretutindeni Mersul într-adevăr este un exercițiu bun. Întregul tău corp se mișcă, iar când corpul tău se mișcă, faci de fapt exerciții fizice.
Mergi pe bicicletă La fel ca mersul pe jos, ciclismul de relaxare poate fi incredibil de sănătos. Dacă trebuie să parcurgi o distanță mai lungă, folosirea bicicletei este o modalitate rapidă și ușoară de a ajunge acoloși ȋnlocuiește mai sǎnǎtos mersul cu mașina.
Joacă sport Sǎ jucǎm sport este, desigur, cea mai bună modalitate de exercițiu și nu există niciun sport care să nu fie util. Fie că este vorba despre volei, bowling, badmington, baseball, baschet, fotbal sau dans, dacă este un sport, este ceva care ne pune sângele ȋn mișcare și dacă folosești în mod constant mușchii și inima, chiar dacă este cu un consum redus de energie, aceasta contribuie la reducerea simptomelor generale de obosealǎ, stress și anxietate.
Efectele asupra sǎnǎtǎții sunt surprinse ȋn efectele asupra reducerii incidenței anumitor boli ȋn populația generalǎ, astfel:
Sursa: adaptare dupǎ https://twitter.com/healthywalks/status/1019922353520865280
Când suntem gata să faceți mișcare mai sistematizat, cele mai bune beneficii de sǎnǎtate vor veni din exerciții fizice mai intense. Deși toate exercițiile fizice sunt valoroase, intensitatea adăugată va arde mai mulți hormoni de stres și va îmbunătăți eliberarea neurotransmițătorilor. Când simțiți că sunteți gata să creșteți intensitatea, încercați următoarele:
- Yoga Yoga este mult mai solicitant din punct de vedere fizic decât își dau seama oamenii, dar este de asemenea excelent pentru stress și anxietate. Yoga nu este doar o formă de exercițiu foarte sănătoasă; de asemenea, învață persoanele practicante obiceiuri mai bune de respirație, care sunt o problemă destul de frecventă prezentǎ ȋn starea de obosealǎ cronicǎ, ȋn strres sau ȋn anxietate.
- Alătură-te unei echipe Dacă vrei să-ți crești nivelul de intensitate al activismului fizic, alătură-te unei echipe. Spre deosebire de a juca sport pentru distracție în timpul propriu, atunci când sunteți într-o echipă, trebuie să concurați, iar atunci când concurați, veți exercita, genera și consuma mai multă energie.
- Înotul este mai intens decât mersul, dar poate fi efectuat în ritmul propriu. Puteți să ȋnotați încet dacă nu sunteți gata să creșteți intensitatea, dar rezistența apei se va asigura că mușchii obțin un antrenament bun.
- Jogging ușor Când sunteți gata, jogging-ul poate fi foarte benefic. Este, probabil, una dintre cele mai bune metode de a ne îmbunătăți calitatea vieții ca nivel de energie fizicǎ și psihicǎ, însă mulțor oameni nu le place alergarea, desi principiul prin care, cu cât alergǎm mai mult și mai des, cu atât devine mai ușor, funcționeazǎ fǎrǎ greș.
Desigur, totul duce la cele mai intense exerciții pe care le puteți finaliza. Cu cât intensitatea este mai mare, cu atât exercițiul va fi mai benefic pentru stress, obosealǎ cronicǎ și De asemeni este important sǎ discutǎm cu medicul înainte de a începe orice program de exerciții - mai ales unul intens.
Joggingul pe distanțe lungi Când puteți ajunge la acest nivel, joggingul pe distanțe lungi poate aduce beneficii maxime. Asta pentru că, atunci când atingeți un anumit nivel, obțineți ceea ce este cunoscut sub denumirea de „plutirea alergătorului” – un flux masiv de endorfine pe care mulți o consideră o stare incredibilă și este excelent pentru a controla stǎrile de stress.
Frecventarea unei săli de gimnastică - aceasta asigurǎ spațiul pentru un exercițiu ușor, moderat și intens, deoarece există atât de multe lucruri diferite pe care le puteți face la sală pentru a vă gestiona stǎrile. Dar multe persoane preferă să nu se înscrie la o sală de gimnastică până nu sunt gata de effort.. Odată ce sunt gata, totuși, pot vedea că nu există nicio limită la numărul de exerciții și, astfel, nici o limită la cât de intens pot face efort.
Viață sănătoasă zilnică În sfârșit, când sunteți gata, puteți găsi lucruri de făcut în fiecare zi care vă asigură un antrenament activ zilnic. Luați în considerare drumețiile în fiecare weekend, mersul pe bicicletă la muncă - orice puteți face pentru a trăi un stil de viață mai activ.
BIBLIOGRAFIE ŞI RESURSE WEB
· http://samanthaluxton.blogspot.com/2012/08/relaxation-your-anti-stress-therapy.html
· Bourne, E.J, (2029), Anxietatea și fobia. Ghid practic pentru gestionarea anxietǎții și a fobiilor, București: Ed. ALL
· https://twitter.com/healthywalks/status/1019922353520865280
· https://www.walkingforhealth.org.uk/walkfinder
· https://journals.humankinetics.com/view/journals/jpah/jpah-overview.xml