În fiecare clasă există un număr de elevi cu diferite tipuri de nevoi educaționale. Instruirea diferențiată se realizează în grupuri de copii spre deosebire de instruirea individualizată care se desfășoară în funcție de nevoile unui anumit copil.

Într-o clasă obișnuită, puteți avea elevi care citesc peste nivelul mediei clasei și alții care sunt în urmă. S-ar putea să constatați că unii învață cel mai bine lucrând în grup cu alți copii, în timp ce alții preferă să lucreze singuri. Este posibil ca anumiți elevi să aibă nevoie de ajutor special pe parcurs pentru a completa zonele în care au dificultăți.

Cei mai buni profesori ajung la toți elevii oferind întregii clase o experiențe minunate. O bună metodă este de a schimba puțin materialul pentru fiecare elev, astfel încât fiecare să învețe în ritmul său.

 

Instrucția diferențiată este o metodă de predare pentru grupuri de elevi.

Diferențierea este un „subiect fierbinte” în educație. Profesorii se confruntă cu sarcina descurajantă de a preda la clase simultane, pentru toate nivelurile de elevi într-o singură clasă. Profesorii trebuie să stimuleze și să se concentreze pe elevii cu nivel intelectual, în timp ce programa de învățământ este structurată pentru a sprijini elevii de nivel inferior. Acest echilibru delicat este ceea ce mulți susțin că îi separă pe cei mai buni profesori de celalți.

Ce este instrucția diferențiată?

Instrucția diferențiată „este practica de a modifica și adapta instruirea, materialele didactice, conținutul materiei, proiectele și produsele elevilor și evaluarea pentru a satisface nevoile de învățare ale elevilor individuali.”

Instruirea diferențiată presupune evaluarea cunoștințelor elevilor într-o anumită arie de conținut, apoi folosirea unei varietăți de strategii pentru a crea eficient un curriculum care, de fapt, este individualizat. Proiectarea curriculumului cu o complexitate variată, folosind strategii de grupare a varietăților, modificarea rezultatelor și așteptărilor produsului, adaptarea livrării și furnizarea de proiecte pe niveluri sunt toate elemente critice în diferențierea instruirii.

Instruirea individualizată începe cu nevoile unui singur elev. Iată ce trebuie să cunoscut despre ambele abordări.

Învățarea individualizată sau instruirea individualizată este o metodă de predare în care conținutul, tehnica de instruire și ritmul de învățare se bazează pe abilitățile și interesul fiecărui elev.

În strânsă legătură cu învățarea personalizată, obiectivele bazate pe proiectarea și standardele curriculumului pot fi aceleași pentru toți studenții, dar profilul și planul individual de învățare pentru fiecare elev pot varia. Acest lucru se datorează faptului că fiecare elev progresează prin materie la viteze diferite, în funcție de propriile sale nevoi și abilități de învățare. De exemplu, un elev ar putea avea nevoie de mai mult timp să progreseze printr-un subiect dat, poate sări peste subiecte care acoperă informații deja cunoscute sau poate să repete subiecte la care are nevoie de mai mult ajutor.

Instruire diferențiată

Organizarea clasei în grupuri flexibile stă la baza instruirii diferențiate. Aceiași elevi nu sunt în același grup pentru fiecare activitate sau sarcină. Fiecare elecv este mutat în funcție de abilitățile sale. Profesorii își proiectează lecțiile în jurul nevoilor și abilităților fiecărui grup. De exemplu, un grup ar putea scrie un paragraf după ascultarea unei lecturi, în timp ce un alt grup citește o comedie. Un al treilea grup poate crea un poster sau un proiect de pictură pentru a arăta ce au învățat. Elevii pot citi cărți pe teme care sunt foarte potrivite cu nivelurile lor de lectură.

Instruire individualizată

Instrucțiunea individualizată se concentrează pe nevoile fiecărui elev. Predarea este specifică și vizează o singură nevoie la un moment dat. Această metodă de predare poate fi folosită de unul singur sau poate face parte din predarea diferențiată. Unii elevi care primesc instrucțiuni individualizate au nevoie de profesori care să îi ajute să înțeleagă și să învețe. Alți elevi care utilizează aceeași metodă de predare pot sări peste subiectele pe care le cunosc deja și pot trece la informații avansate.

Educația specială este un excelent exemplu de instruire individualizată. Studenții care primesc servicii de educație specială au un program de educație individualizată. Printr-un astfel de program individualizat, școala își poate satisface nevoile individuale și poate oferi o astfel de instruire doar pentru ei.

De reținut

Grupurile flexibile sunt o mare parte a instruirii diferențiate. Aceste grupuri se bazează pe nevoile și interesele copiilor. Instruirea individualizată vizează nevoile unui elev.