Tehnologiile video reuşesc să includă o serie de beneficii într-o activitate de învăţământ chiar și de la distanţă şi sunt deosebit de utile pentru elevii care asimilează mai uşor materiale vizuale.

Există mai multe tipuri de medii diferite, care pot fi utilizate pentru a transmite materiale video către elevi – site-uri dedicate, platforme educaționale, canale youtube, stick de memorie, casete video/ CD, DVD-uri, televiziunea prin satelit, televiziunea prin cablu, computerele şi microundele.

Utilizarea tehnologiilor video constituie o modalitate eficientă de a adăuga conţinut vizual lecțiilor oferite prin programa de învăţământ și de la distanţă deşi unele din mijloacele utilizate se pot dovedi destul de scumpe.

Există anumite beneficii în a-l privi pe profesor în timp ce prezintă o lecție, nu doar a-l asculta în clasă, beneficii care de obicei nu se păstrează decât în cazul învăţământului la clasă.

Vorbim aici de modelarea comportamentală, de demonstraţii sau de introducerea unor concepte abstracte.

 

Site-urile dedicate, platformele educaționale, canalele youtube, stick-urile de memorie, casetele video/ CD, DVD-urile

Site-urile dedicate, platformele educaționale, canalele youtube, stick-urile de memorie, casetele video/ CD, DVD-urile sunt, probabil, formatele cele mai accesibile şi mai folosite pentru livrarea de materiale video.

Cu toate acestea, de obicei, multe dintre ele nu sunt interactive (platformele e-Leraning sau DVD-urile pot oferi o anumită interactivitate cu ajutorul unor opţiuni de selectare dar dezvoltarea acestora necesită o anumită expertiză în domeniu) şi distribuţia lor către elevi se poate poate dovedi costisitoare.

Utilizarea lor este destul de comună în ţările avansate, cu rate ridicate de consum de tehnologie.

În plus, casetele video şi DVD-urile sunt relativ ieftine şi videoclipurile pentru aceste formate pot fi uşor de înregistrat, chiar şi amatorii putând produce cu succes conţinut.

Casetele video şi DVD-urile pot fi utilizate pentru a reproduce şi distribui prelegeri, prezentări, demonstraţii ş.a.

Videoconferinţele prin satelit

Această tehnologie necesită două seturi de echipamente (sau mai multe în cazul în care transmisia se face către mai multe locaţii) – antena de transmisie a semnalului video (la locaţia profesorului) şi antena de recepţie (la locaţia sau locaţiile elevilor) care primeşte şi afişează semnalul.

Cel mai apropiat lucru de prezenţa la o lecție îl reprezintă o televideoconferinţă.

Această formă de tehnologie video este recomandată pentru transmiterea de lecții în cadrul unei reţele școlare sau în alte locaţii deja stabilite.

Una dintre cele mai vechi forme de transmisie video la distanţă în educaţie îl reprezintă videoconferinţa prin satelit.

Toate echipamentele şi expertiza necesare pentru o desfăşurarea unor videoconferinţe prin satelit sunt o cheltuială destul de mare pentru o instituţie de învăţământ public.

De obicei aceasta oferă semnal video într-o singură direcţie (de la profesor la elevi) şi semnal audio bidirecţional.

Utilizarea ei necesită, de asemenea, înfiinţarea unui studio – sală de clasă şi angajarea unui tehnician şi a altor categorii de personal de sprijin.

Conferinţele televizate cu ajutorul microundelor

Acestea reprezintă o alternativă mai puţin costisitoare, deşi mult mai limitată. Sistemul de conferinţe televizate cu ajutorul microundelor poate fi folosit pentru a transmite semnale video la cel mult douăzeci de kilometri depărtare.

Pentru acest tip de conferinţe, este deasemenea necesar echipament pentru transmisie şi recepţie la  ambele locaţii.

Ca şi transmisia prin satelit, nici acest sistem nu poate fi o opţiune viabilă pentru lecțiile distribuite în afara unei reţele prestabilite.

Mai mult, există un număr limitat de canale disponibile pentru conferinţe transmise prin microunde şi, în zonele intens populate, canalele pot fi deja utilizate.

Transmiterea de programe de televiziune prin cablu

Multe instituții de învățământ din lume (mai ales universități deschise), folosesc acest mediu de transmisie de zeci de ani.

Un beneficiu suplimentar este faptul că mulţi elevi au  capacitatea şi cunoştinţele pentru a înregistra programele de televiziune şi de a le revedea ulterior de câte ori doresc.

O altă opţiune pentru transmiterea de conţinut video este utilizarea unor sisteme de televiziune prin cablu deja existente.

Televiziunile pot fi folosite pentru a transmite materiale video fie unei comunităţi întregi, fie doar anumitor şcoli sau campusuri.

Aceasta tehnologie video de necesită, de asemenea, un studio de producţie şi canalele prin care să fie difuzate programele.

Videoconferinţele pe Internet

Pentru elevii dotaţi cu computere sunt posibile conferinţele video pe Internet.

Echipamentul necesar profesorului se limitează la un computer o cameră web şi un microfon.

Această formă de videoconferinţă este mai puţin costisitoare decât cele prin satelit sau microunde, deşi calitatea este de obicei mai mică şi necesită o conexiune la internetde mare viteză.

Un exemplu binecunoscut de software de videoconferinţă este Skype.

În noul mileniu conexiunile la internet au devenit suficient de rapide pentru a susţine conferinţe video de înaltă calitate, şi ultimii câţiva ani au adus viteze tot mai mari, care permit creşterea în continuare a calităţii imaginii şi sunetului.

În plus, structura costurilor de internet este de aşa natură încât distanţa dintre locaţii nu este un factor în stabilirea preţ.

Accesul la tehnologiile ce se folosesc de internet este din ce în ce mai uşor pentru elevi şi profesori şi în consecinţă utilizarea videoconferinţelor pe internet este în creştere.

Avantajele tehnologiilor video

·         Permit comunicaţii atât audio şi video. Tehnologiile video pot asigura realismul vizual şi audio al unei clase faţă-în-faţă;

·         Facilitează exprimarea sentimentelor personale. Tehnologiile video permit elevilor şi profesorilor să observe expresiile faciale şi limbajul corpului, personalizând comunicarea;

·         Permite un nivel ridicat de interacţiune. Cele mai multe comunicaţii video sunt realizate sincron, permiţând un grad ridicat de interacţiune, întrebări şi răspunsuri etc.

Tehnologiile video sunt cu siguranţă un pas înainte faţă de cele audio deoarece multe informaţii suplimentare pot fi transmise vizual.

Videoconferinţa permite elevilor să interacţioneze cu un profesor aproape în acelaşi mod ca într-o clasă tradiţională.

În plus, înregistrările video pot fi redate, oprite şi reluate potrivit programului elevului.

Dezavantajele tehnologiilor video:

·         Pot fi costisitoare. Camere video, echipamentele de editare, infrastructura de la fiecare locaţie în parte şi legăturile dintre locaţii sunt de regulă foarte scumpe,

·         Necesită un grad ridicat de planificare şi pregătire. Pentru a fi eficienţi, cameramanii şi profesorii trebuie să acţioneze ca o echipă. Cadrele didactice au nevoie de practică şi de formare pentru a fi eficienţi în acest domeniu;

·         Trebuie să fie programate din timp. Cele mai multe videoconferinţe nu sunt spontane; acestea trebuie să fie planificate şi resursele necesare trebuie să fie programate;

·         Necesită o echipă de suport tehnic. Din cauza complexităţii înregistrării şi transmiterii programelor video este nevoie de o echipă de suport tehnic. În plus, la fiecare locaţie în parte instructorii trebuie să se asigure că echipamentul funcţionează corect.

Aşa cum am menţionat, tehnologiile video şi mai ales teleconferinţele prin satelit pot să se dovedească prohibitive din cauza costurilor.

În plus, utilizarea lor necesită mult mai multă planificare, pregătire şi programare decât utilizarea materialelor audio, tipărite, sau chiar faţă de comunicarea bazată pe internet.

 

Cu toate acestea, atunci când sunt utilizate în combinaţie cu alte forme de tehnologii, ca de exemplu e-mail-ul şi materialele tipărite, tehnologiile video au potenţialul de a angaja pe deplin un elev la distanţă în activitatea didactică într-un mod care odată era posibil numai prin studiul în clasă.