Atasamentul format in mica copilarie devine baza increderii, stimei de sine, a prezentei sau absentei vulnerabilitatii si al gradului de adaptare comportamentala la mediu ale copilului. Numeroase organizatii dedicate dezvolarii copilului au realizat programe de intarire si modelare comportamentala care sa ajute un copil cu tip de atasament nesigur – evitant sau cu tip de atasament nesigur -insecurizant (ambivalent-rezistent) ori cu tip de atasament dezorganizat (inconsistent) sa-si insuseasca si interiorizeze modele de comportament specifice tipului de atasament securizant.
In acest sens, exemplificam activitatea Fundatiei Terres des hommes (TDH), infiintata in 1960 in Elvetia si activa in peste 35 tari ale lumii. a dezvoltat metode de joc cu scop psihosocial (in anul 2007 a publicat primul ,,Manual de jocuri cu scop psihosocial”). Din acest material, am selectat spre exemplificare un joc care poate creste constientizarea, increderea, stimuleaza emotional pozitiv copilul, dezvolta comportamente care sunt specifice copiilor cu atasament securizant, cum ar fi jocul ,,Coada dragonului”.
COADA DRAGONULUI
Acesta este un joc originar in Moldova, cu mingea, si presupune o imaginatie bogata si in care vanatorii trebuie sa elimine un dragon. Au un rol important in acest joc: cooperarea, viteza de reactie si aruncarea mingiei. Conceptele de rana fizica sau emotionala, provocate intentionat sau nu, siguranta fizica, pot fi abordate in ceea ce priveste protectia copilului.
Se poate juca de catre copii in varsta de minim 7 ani - 14 ani.
Abilitati de dezvoltat prin acest joc:
· la nivel mental, copiii isi dezvolta concentrarea si observare miscarilor mingiei, si abilitatile strategice
· la nivel emotional, copiii isi dezvolta atat cooperarea intre ,,vânători” ( sa nu tina mingea numai pentru ei”, precum si respectul si increderea reciproca intre membrii ,,dragonului”
· la nivel fizic, acest joc dezvolta rezistenta, pentru ca membrii sai trebuie sa se miste extrem de rapid si, uneori, pentru o perioada relativ lunga. Reactiile rapide sunt foarte importante. ,,Vânătorii” exerseaza precizia paselor si a aruncarilor.
Materialele jocului: una sau doua mingi
Organizarea jocului:
Acest joc este jucat cu cel putin 10 copii in doua echipe: copiii – Dragon si copiii – Vânători. Grupul este asezat in cerc si 3 pana la 6 copii (in functie de marimea grupului, dar aproximativ o treime din numarul total de copii) se ofera voluntar sa joace rolul Dragonului. Pentru aceasta, se aliniaza unul in spatele altuia, tinanadu-se de umeri sau de talie. Primul copil reprezinta Capul Dragonului, ceilalti Corpul si Coada Dragonului.
Scopul lor este sa nu fie loviti de minge.
Capul Dragonului este singurul care isi poate folosi mainile pentru a opri mingea si pentru a o trimite inpoi ,,vânătorilor”.
Ceilalti copii stau in cerc in jurul Dragonului, ei reprezentand ,,vânătorii”; scopul lor este de a elimina Dragonul prin atingerea prin aruncare cu mingea, a Cozii Dragonului.
O data atins, copilul reprezentand Coada Dragonului devine ,,vânător” si intra in cercul ,,vânătorilor” s.a.m.d., pana cand intregul Dragon a fost atins de ,,vânători” prin aruncare cu mingea.
Jocul se termina atunci cand a ramas doar Capul Dragonului in mijlocul cercului.
Pentru a fi mai eficienti, ,,vânătorii” paseaza mai rapid mingea intre ei, pentru a avea o pozitie mai buna de a tinti Coada Dragonului.
Regulile jocului:
Nu trebuie sa se arunce cu mingea in capetele copiilor Dragon, conteaza doar loviturile sub nivelul umerilor;
,,Vânătorii” pot urmari si atinge doar Coada Dragonului;
Copiii Dragon nu ar trebui sa se desprinda unul de celalalt, ei trebuie sa se tina tot timpul unul de altul;
Doar Capul Dragonului poate prinde si arunca mingea inapoi.
Sfaturi: se incepe cu o incalzire, care va pregati jucatorii pentru diferite situatie, prinderea mingiei, pasarea si / sau aruncarea catre o tinta; a sta apropiati intr-un grup si a se deplasa rapid. Pot fi puse in practica jocuri scurte cu acest scop (spre exemplu, o imitare a unui sarpe care isi musca coada, etc.)
Daca grupul este mare (mai mult de 12 jucatori), se recomnda inceperea jocului in doua grupuri separate – mai putini ,,vânători” si Dragoni mai mici – pentru a permite un progres gradual si o participare mai buna, distante mai scurte si o schimbare mai rapida a rolurilor.
Este important sa se incurajeze ,,vânătorii” in a-si dezvolta in grup o strategie eficienta pentru a pasa mingea, care sa ii includa pe toti membrii ,,vânători”, nu doar pe cei mai buni jucatori.
Copiii Dragon eliminati devin ,,vânători”, astfel acestia participa tot timpul la joc.
O alta varianta posibila ar putea fi mutarea copilului Coadă, imediat dupa ce a fost atins / lovit de mingea aruncata de ,,vânători” , in locul Capului Dragonului; dupa ce fiecare jucator a avut rolul de Cap, un alt Dragon ii poate inlocui ( format din alti copii).
O alta varianta ar fi aceea in care, in loc sa devina ,,vânători” , copiii Dragon care au fostloviti de minge, devin ,,ȋngerii păzitori” ai Dragonului si trebuie sa le distraga atentia ,,vânătorilor” interceptand mingea (in acest caz, este nevoie de un spatiu mai mare), etc.
In cazul in care Dragonul este foarte dificil de eliminat, o a doua minge poate fi introdusa in cercul ,,vânătorilor”, pentru a le face acestora jocul mai usor.
Este posibila inventarea unui context nou pentru aceasta vanatoare de Dragoni, pentru a da o dimensiune distractiva si psihosociala jocului: o istorioara ( o poveste) ii va ajuta pe copii sa uite de aspectele fizice.
Pentru jucatorii mai experimentati, cercul de ,,vânători” poate sa se roteasca cu un pas in lateral stanga – dreapta, cu scopul de a destabiliza Dragonul si de a face pasarea mingiei mult mai dificila.
Pentru a face jocul mai complex, distantele pot fi extinse (cerc mai mare), poate fi introdus inca un Dragon, etc.
Diametrul cercului poate varia, si de asemenea distanta dintre vanatori, pozitia lor (asezat, ghemuit, etc.) sau utilizarea mainii pe care nu o folosesc de obicei (la copiii mai mari).
Feedback:
· cum a fost jocul? usor, dificil, distractiv, plictisitor ? Din ce motiv?
· care a fost rolul preferat? Dragon sau Vânător? din ce motiv?
· care au fost strategiile folosite in grupul tau?
· ati jucat mai mult individual sau mai degraba in echipa? Cum anume?
· anumite reguli au simplificat sau, dimpotriva, au complicat jocul? care si din ce motiv?
· la ce alte variante ale jocului va puteti gandi?
· ati invatat ceva nou? daca da, ce anume?
· puteti gasi legaturi intre acest joc si viata voastra de zi cu zi? care sunt acestea? etc.
Legaturi cu protectia copilului:
Prin eliminarea Dragonului, acest joc abordeaza notiunea de Vânător versus vânat si, prin urmare, consecintele violentei asupra celorlalti.
Ranile pot fi fizice sau emotionale iar violenta poate lua diferite forme, cum ar fi hartuirea, santajul, discriminarea sau abuzul asupra celor slabi. Cine face acest lucru, ce inseamna si cum sa reactioneze la violenta?
Este, de asemenea, o oportunitate de a-i ajuta pe copii sa inteleaga ca ei pot rani pe cineva emotional, chiar involuntar, si de a le arata ce pot face pentru a corecta acest lucru.
Este oportuna explorarea, prin rolul Dragonului, a resurselor care pot fi puse in aplicare si folosite impotriva agresiunii.
De asemenea. poate fi abordata problema sigurantei fizic, toate fiind aspecte intalnite frecvent in mediile defavorizatee.
Mentionam mai jos un alt joc, care face parte din si este practicat in variante diferite fie in activitatile din cadrul asociatiilor de terapie sau chiar in scoli care sunt centrate pe dezvoltarea si stimularea abilitatilor personale si pro-sociale ale copiilor, denumit ,,Pentru Tine, dar de la Cine?”
PENTRU TINE, DAR DE LA CINE?
Acest joc este util copiilor care au dificultati in a se simti apreciati sau a asculta si primi ,,complimente”, laude, in special daca aceasta lauda este primita in fata celorlalti. Insa, cand complimentele sunt parte a unui joc in care se ghiceste autorul, ele sunt mai usor de primit si mai distractiv de oferit.
Obiectivul jocului:
Ca persoanele care joaca sa ofere si sa primeasca multe aprecieri pozitive cu scopul de a-si imbunatati stima de sine.
Jocul este destinat copiilor si persoanelor cu stima de sine redusa, care pot beneficia din a auzi aprecieri pozitive despre ei insisi si care au nevoie sa invete si sa experimenteze oferirea de aprecieri pozitive celorlalti.
Marimea grupului: grupul poate fi format din 4 pana la 15 participanti.
Descrierea jocului: Copiii se pot aseza in cerc, stand pe scaune. Se da fiecarui copil un plic, creion sau pix si cateva fasii mici de hartie autoadezive. Se solicita fiecarui copil sa-si treaca numele pe propriul plic si apoi sa-si paseze plicul catre persoana care sta in dreapta lui.
Imediat ce copilul primeste plicul vecinului, el trebuie sa scrie pe bucata de hartie autoadeziva un atribut, o calitate pe care o admira la copilul vecin. Apoi pe hartia autoadeziva isi mai trece si numele si apoi o lipeste pe plicul copilului vecin. Continua sa paseze plicul catre persoana din dreapta lui, pana cand fiecare copil a notat cate un comentariu pozitiv, o apreciere, pentru fiecare din grup ( pe plicurile fiecarui copil din grup). Cand plicurile sunt pline, ele trebuies pasate liderului grupului ( care poate fi educatorul, profesorul, invatatorul, etc.). Acesta selecteaza un plic si un comentariu de pe el, pe care il citeste cu voce tare pentru persoaana caruia ii este adresat comentariul pozitiv dar fara a citi si cine a scris acel comentariu. Copilul despre care s- a scris acea apreciere pozitiva trebuie sa ghiceasca cine a scris-o, si, daca ghiceste corect, va primi un punct.
Obiectivul jocului poate fi ca la final, copiii sa aiba punctaje in functie de cum au ghicit autorii laudelor pe care le-au primit. Leaderul poate sa citeasca de pe fiecare plic cate un comentariu pozitiv, luand fiecare plic pe rand pentru cate un comentariu, pana termina de citit toate comentariile pozitive de pe fiecare plic. In nici-un caz obiectivul jocului nu va fi selectarea copiilor cu cele mai ,,frumoase calitati”.
Dupa ce jocul se termina, fiecare copil isi poate lua plicul cu numele lui pe el impreuna cu toate comentariile pozitive (cate unul de la fiecare copil din grup) pe care le-a primit, pentru a-si aminti toate calitatile bune pe care le are si le vad ceilalti la el.
Jocul incepe cu o discutie despre ce inseamna o calitate, un comentariu pozitiv, cuinte de lauda, aprecieri, cum fiecare avem calitati pe care cineva le poate observa la noi daca este atent, etc.
Feedback la finalul jocului
1. Cum te-ai simtit ascultand toate acele laude, calitati ale tale, despre tine?
2. Auzi des lucruri pozitive despre tine de la altii? Cum te afecteaza (cum te face acest lucru sa te simti)?
3. Vei pastra acest plic? De ce? / De ce nu?
4. De ce este important sa auzim comentarii pozitive de la ceilalti?
Crezi ca tot ceea ce s-a spus despre tine este adevarat> De ce? / De ce nu crezi?
Variante ale jocului:
Dupa ce fiecare a scris comnetariile despre fiecare copil dintre ceilalti si s-au umplut plicurile, se redistribuie plicurile printre membrii grupului, astfel incat fiecare copil, pe rand, sa citeasca un comentariu de pe plicul care i-a revenit. Acesta este un mod mai eficient de a-i mentine pe toti membrii grupului implicati in activitatea de grup.
BIBLIOGRAFIE SI RESURSE WEB
· Jones, A. , (1998), 104 Activities that build self-esteem, teamwork, communication, anger management, auto-descoperirea si abilitatile de adaptare
· Kaduson, H. G, Schaeffer, Ch. (2015), 101 tehnici favorite ale terapiei prin joc, Bucuresti: Edit.Trei
· TDH, (2007), Sa radem, sa alergam, sa ne miscam pentru a creste mai bine impreuna: jocuri cu scop psihosocial, www.tdh.ch/en/documents/laugh-run-and-move-to-develop-together-games-with-a-psychosocial-aim