Stresul este „răspunsul psihologic, fiziologic și comportamental al unui individ atunci când percepe o lipsă de echilibru între cerințele care îi sunt impuse și capacitatea lui de a răspunde acestor cerințe, care, într-o perioadă de timp, duce la o stare de sănătate deteriorată” (Palmer , 1989) .
Sursa: https://www.mindful.org/anxious-stressed-thats-okay/
Sursa: http://www.lifevantage.com/blog/stress-and-your-health/
Fiind un fenomen care impactează tot mai multe persoane şi caracterizează tot mai mule domenii ale vieţii, stresul este sub lupa specialiştilor, care vin către populaţia general cu recomandări variate, cum ar fi cele de mai jos:
- Păstrează o atitudine pozitivă.
- Acceptă că există evenimente pe care nu le puteți controla.
- Fii afirmativ în loc de agresiv. Afirmă-ți sentimentele, opiniile sau credințele în loc să fii supărat, defensiv sau pasiv.
- Învață și practică tehnici de relaxare; încearcă meditația, yoga, etc. pentru gestionarea stresului.
- Fă sport regulat. Corpul tău poate combate stresul mai bine atunci când este antrenat.
- Mănâncă mese sănătoase, bine echilibrate.
- Învață să-ți gestionezi timpul mai eficient.
- Stabiliți-vă limitele în mod corespunzător și învățați să spuneți nu cererilor care ar crea stres excesiv în viața voastră.
- Fă-ţi timp pentru hobby-uri, interese și relaxare.
- Odihnește-te suficient și dormi. Corpul tău are nevoie de timp pentru a se reface de la evenimente stresante.
- Nu te baza pe alcool, droguri sau comportamente compulsive pentru a reduce stresul.
- Caută sprijin social. Petrece suficient timp cu cei de care vă bucurați.
Sursa: https://healthjade.net/acute-stress-disorder/
- Caută un tratament cu un psiholog sau un alt profesionist în sănătate mintală, instruit în managementul stresului sau tehnici de biofeedback, pentru a învăța modalități sănătoase de a face față stresului din viața ta.
Tehnicile de management ale stresului sunt clasificate în trei grupe:
- Abordări orientate către acțiune: utilizate pentru a lua măsuri pentru a schimba o situație stresantă
- Abordări orientate către emoție: folosite pentru a schimba modul în care percepem o situație stresantă
- Abordări orientate către acceptare: utilizate pentru a face față situațiilor stresante pe care nu le poți controla
Explorați opțiunile de mai jos și exersaţi pentru a vă menține nivelul de stres sub control.
A. Abordările orientate către acțiune vă permit să luați măsuri și să schimbați situația stresantă.
1. Fii afirmativ (asertiv)
Comunicarea clară și eficientă este cheia pentru a fi afirmativ. Când suntem afirmativi, putem cere ceea ce dorim sau avem nevoie și, de asemenea, să explicăm ce ne deranjează. Cheia este să faci acest lucru într-o manieră corectă și fermă, totuși având empatie pentru ceilalți. Odată ce ai identificat ce trebuie să comunici, poți să te ridici în picioare pentru tine și să fii proactiv în modificarea situației stresante.
2. Reduceți zgomotul
Oprirea întregii tehnologii, a timpului, a ecranelor și a stimulilor constanți ne poate ajuta să încetinim ritmul. Faceți timp pentru o anumită perioadă de liniște în fiecare zi. Puteți observa cum toate aceste lucruri aparent urgente pe care trebuie să le facem devin mai puțin importante și asemănătoare crizei. Această listă de activități va fi acolo când vă aflați într-un loc unde să vă întoarceți. Reîncărcarea cu linişte este un mod foarte eficient de a combate stresul.
3. Gestionează-ți timpul. Atunci când prioritizăm și ne organizăm sarcinile, ne creăm o viață mai puțin stresantă și mai plăcută.
4. Crearea limitelor
Limitele sunt setul intern de reguli pe care noi îl stabilim pentru noi înșine. Ele descriu ce comportamente vom accepta şi ce comportamente nu vom accepta, de cât timp și spațiu avem nevoie de la ceilalți și ce priorități avem.
Limitele sănătoase sunt esențiale pentru o viață fără stres. Când avem granițe sănătoase, ne respectăm pe noi înșine și avem grijă de bunăstarea noastră, exprimându-ne clar limitele altora.
5. Ieși ,,din capul tău”
Uneori, cel mai bine este să nu încerci nici măcar să te pui cu cursa de gȃnduri care ne aleargă prin minte. Uneori ai nevoie doar de o pauză: urmărește un film, plimbă-te cu un prieten, mergi la plimbare sau fă ceva pozitiv despre care știi că îți scoate mintea din lucruri.
B. Abordările orientate către emoție sunt folosite pentru a schimba modul în care percepem situațiile stresante.
6. Afirmaţii și imaginaţie
Puterea imaginilor și afirmaţiilor pozitive este acum dovedită științific ca avȃnd drept effect creșterea emoțiilor pozitive.
Astfel, când te gândești la o experiență pozitivă, creierul percepe că este realitatea curentă.
Așadar, înlocuiți acele gânduri negative cu afirmații pozitive și schimbați modul în care vedeți și experimentați lumea.
7. Restructurarea cognitive şi tehnica ABC
La mijlocul anilor '50, psihologul Dr. Albert Ellis a dezvoltat ceea ce restructurarea cognitivă, o tehnică pentru înțelegerea emoțiilor negative și explorarea convingerilor uneori incorecte care le provoacă. Tehnica ABC a fost creată inițial de psihologul Dr. Albert Ellis și a fost ulterior adaptată de Martin Seligman.
Exersȃnd această schema putem observa faptul că, pe măsură ce credințele sunt mai optimiste, cu atât rezultatul (consecinţele) devine mai pozitiv.
A - adversitate sau eveniment stresant |
B - credințe sau modul în care răspundeți la eveniment |
C - consecințele, rezultatul credințelor tale duc la acțiunile și rezultatul acelui eveniment. |
Descrie evenimentul stresant |
Scrie ce ai crezut, gȃndit şi făcut ȋn acel moment |
Ce consecinţe au fost (ce s-a ȋntȃmplat) ȋn urma acţiunilor şi stării tale din acel moment |
C. Abordările orientate către acceptare sunt utile în situații stresante pe care nu le poți controla.
8. Dieta și exercițiile fizice Fii atent la o alimentație echilibrată și sănătoasă. Efectuarea unor schimbări simple de dietă, cum ar fi reducerea consumului de alcool, cofeină și zahăr este o modalitate dovedită de reducere a anxietății.
Iar exercițiile fizice s-au dovedit la fel de eficiente ca și antidepresivele în ameliorarea depresiei ușoare.
9. Meditație și relaxare fizică
Folosiți tehnici precum respirația profundă, vizualizări ghidate, yoga și alte tehnici de relaxare ale corpului.
10. Construiți-vă rezistența psihică
Rezistența este capacitatea noastră de a ne recupera din experiențe stresante sau negative.
Oamenii rezistenți sunt pregătiţi să accepte că situația s-a produs, învață din ceea ce a trecut și apoi merg mai departe.Uneori pentru acest lucru este necesar să ne reamintim că aceste experienţe au trecut şi ne-au ȋntărit, alteori să discutăm despre cum ne-am simţit.
11. Vorbiţi despre ce simţiţi
Vorbiţi cu cineva apropiat dvs. despre grijile sau despre lucrurile care vă fac să vă simţiţi rău. Împărtăşirea grijilor le poate reduce la ,,jumătate” și, vă poate oferi oportunitatea de a râde în situații potențial absurde.
12. Somnul. Obținerea unui somn de noapte bun este fundamental pentru reîncărcare psihică și pentru a face față situațiilor stresante în cel mai bun mod posibil. Deși variază de la individ la individ, în funcție de cantitatea exactă de somn necesară, în general este recomandat un somn neîntrerupt de aproximativ 8 ore pe noapte, cu variaţii specifice vȃrstei.
BIBLIOGRAFIE ŞI RESURSE WEB
· Aguilar, E.(2016), The Art of Coaching Teams. Building Resilient Communities That Transform Schools, San Francisco CA:Jossey-Bass A Wiley Brand
· https://www.mindful.org/anxious-stressed-thats-okay/
· Sursa: http://www.lifevantage.com/blog/stress-and-your-health/
· Sursa: https://healthjade.net/acute-stress-disorder/
http://blog.coach.me/meditation-reduces-negativity-bias-interview-dr-laura-kiken-dr-nat/