Mediul în care trăim se schimbă constant. Nu se poate nega acest lucru. Cu toate acestea, pe măsură ce mediul nostru se schimbă, la fel și nevoia de a deveni din ce în ce mai conștienți de problemele care îl înconjoară. Cu un flux masiv de fenomene extreme, dezastre naturale, perioade de încălzire și răcire, diferite tipuri de modele meteorologice și multe altele, oamenii trebuie să fie conștienți de tipurile de probleme de mediu cu care se confruntă planeta noastră.

Schimbările climatice și încălzirea globală au devenit fenomene de necontestat în ceea ce privește influiența lor asupra traiului nostru actual; planeta noastră se încălzește și cu siguranță locuitorii ei sunt o parte a problemei. Totuși, aceasta nu este singura problemă de mediu de care oamenii ar trebui să se preocupe. În întreaga lume, oamenii se confruntă cu o mulțime de probleme de mediu noi și provocatoare în fiecare zi. Unele dintre ele sunt mici și afectează doar câteva ecosisteme, dar altele schimbă drastic peisajul a ceea ce știm deja.

 

Planeta noastră se află în pragul unei grave crize de mediu. Problemele de mediu actuale ne fac vulnerabili la dezastre și tragedii, acum și în viitor. Ne aflăm într-o stare de urgență planetară, cu probleme de mediu care se ridică în jurul nostru. Dacă diferitele probleme nu sunt abordate cu atenție și cu seriozitate, cu siguranță suntem sortiți pentru amplificarea dezastrelor. Problemele de mediu actuale necesită atenție urgentă.

Printre problemele majore actuale de mediu putem aminti

Poluarea: Poluarea aerului, apei și solului se realizează constant iar înlăturarea efectelor poluării necesită milioane de ani pentru a se recupera. Industria și motoarele neperformante ale autovehiculelor sunt printre poluanții majori. Metalele grele, nitrații și plasticul sunt toxine responsabile de poluare. În timp ce poluarea apei este cauzată de deversarea de petrol, ploile acide, scurgerile urbane; poluarea aerului este cauzată de diverse gaze și toxine eliberate de industrii și fabrici precum și de arderea combustibililor fosili; poluarea solului este cauzată în principal de deșeurile industriale care sunt toxice pentru mediul din sol.

Încălzirea globală: Schimbările climatice precum încălzirea globală sunt rezultatul practicilor umane precum emisia de gaze cu efect de seră. Încălzirea globală duce la creșterea temperaturii oceanelor și a suprafeței pământului cauzând topirea calotelor de gheață de la poli, determină creșterea nivelului mării și, de asemenea, un regim nenatural al precipitaților, declanșând inundații fulgerătoare, căderi de zăpadă excesivă sau intensificarea fenomenului de deșertificare.

Suprapopularea: populația planetei atinge niveluri nesustenabile, deoarece se confruntă cu deficit de resurse precum apa, combustibilul și alimentele. Explozia demografică în țările mai puțin dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare suprasolicită resursele deja rare. Agricultura intensivă practicată pentru producerea alimentelor dăunează mediului prin utilizarea de îngrășăminte chimice, pesticide și insecticide dăunătoare mediului și ecosistemului. Suprapopularea este una dintre problemele cruciale de mediu actuale.

Epuizarea resurselor naturale: epuizarea resurselor naturale este o altă problemă crucială de mediu actuală. Consumul de combustibili fosili are ca rezultat emisii de gaze cu efect de seră, care sunt responsabile de încălzirea globală și de schimbările climatice. La nivel global, oamenii depun eforturi pentru a trece la surse regenerabile de energie, cum ar fi energia solară, eoliană, biogaz și energie geotermală. Costul instalării infrastructurii și menținerea acestor surse a scăzut în ultimii ani.

Eliminarea deșeurilor: consumul excesiv de resurse și crearea de materiale plastice creează o criză globală de eliminare a deșeurilor. Țările dezvoltate și mai puțin dezvoltate sunt notorii pentru producerea unei cantități excesive de deșeuri sau gunoi și deversarea deșeurilor lor în oceane. Eliminarea deșeurilor nucleare are riscuri imense pentru sănătate. Plastic, fast-food, ambalaje și deșeuri electronice ieftine amenință bunăstarea oamenilor. Eliminarea deșeurilor este una dintre problemele actuale ale mediului .

Schimbările climatice: Schimbările climatice sunt încă o problemă de mediu care a apărut în ultimele două decenii. Se produce datorită creșterii încălzirii globale, care se datorează creșterii temperaturii atmosferei prin arderea combustibililor fosili și eliberarea de gaze nocive de către industrii poluante. Schimbările climatice au diverse efecte nocive, dar nu se limitează la topirea gheții polare, schimbarea anotimpurilor, apariția de boli noi, apariția frecventă a inundațiilor și schimbarea scenariului meteorologic general.

Pierderea biodiversității: Activitatea umană duce la dispariția speciilor, alterarea habitatelor și la pierderea biodiversității. Sistemele ecologice, care au durat milioane de ani pentru a se perfecționa, sunt în pericol atunci când orice populație din specii este pe cale de dispariție. Echilibrul proceselor naturale precum polenizarea de către albine a culturilor este crucială pentru supraviețuirea ecosistemului, Chiar și activitatea umană amenință la fel ecositemele. Un alt exemplu este distrugerea recifelor de corali din diferite oceane, care susțin viața marină bogată.

Deforestarea: Pădurile noastre sunt generatoare naturale de oxigen proaspăt consumând dioxidul de carbon ajutând la reglarea temperaturii și a precipitațiilor. În prezent pădurile acoperă 30% din suprafața pământului, dar în fiecare an pierderea de suprafețe importante de pădure se produce din cauza creșterii cererii populației de mai multă hrană. Despădurirea înseamnă pur și simplu distrugerea spațiilor verzi și a face ca terenul astfel obținut să fie disponibil în scopuri rezidențiale, industriale sau comerciale.

Acidificarea oceanelor: conduce la o creștere în mod direct a producției excesive de CO2. Numai 25% din dioxidul de carbon este produs de om. Aciditatea oceanului a crescut cu ultimii 250 de ani, dar până în 2100, poate crește cu încă 150%. Principalul impact este asupra crustaceelor ​​și planctonului, în același mod ca și osteoporoza umană.

Reducerea stratului de ozon : Stratul de ozon este un strat invizibil care asigură protecție în jurul planetei împotriva razelor nocive ale soarelui. Epuizarea stratului de ozon din atmosferă este atribuită poluării cauzate de clor și bromură care se găsesc în carbunile cloro-floro (CFC). Odată ce aceste gaze toxice industriale ajung în atmosfera superioară, ele provoacă o gaură în stratul de ozon, cea mai mare dintre ele fiind deasupra Antarcticii. CFC-urile sunt interzise în multe industrii și produse de larg consum. Stratul de ozon împiedică radiațiile UV dăunătoare să ajungă pe pământ. Aceasta este una dintre cele mai importante probleme de mediu actuale.

Ploile acide: Ploaia acidă apare din cauza prezenței anumitor poluanți în atmosferă. Ploaia acidă poate fi cauzată de arderea combustibililor fosili sau de erupția vulcanilor sau putregaiul vegetației care eliberează dioxid de sulf și oxizi de azot în atmosferă. Ploaia acidă este o problemă de mediu cunoscută, care poate avea un efect grav asupra sănătății umane, a culturilor agricole, a vieții sălbatice și a speciilor acvatice.

Poluarea apei: Apa potabilă curată devine o resursă rară. Apa a devenit o problemă economică și politică, deoarece populația umană luptă pentru această resursă limitată. Una dintre opțiunile sugerate este utilizarea procesului de desalinizare. Dezvoltarea industrială și deversarea rezidurilor în râurile, mările și oceanele planetei noastre umplându-le cu poluanți toxici, reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea umană.

Extindere urbană: extinderea urbană se referă la migrația populației din zonele urbane cu densitate înaltă către zonele rurale cu densitate scăzută, ceea ce duce la întinderea orașului pe tot mai multe terenuri rurale. Extinderea urbană determină și aduce cu sine degradarea terenurilor, trafic crescut, problemele de mediu și problemele de sănătate. Cererea tot mai mare de teren determină ca mediul natural format din floră și faună să fie înlocuit.

Probleme de sănătate publică: Problemele de mediu actuale prezintă un risc crescut pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Apa murdară este cel mai mare risc pentru sănătate în lume și reprezintă o amenințare la calitatea vieții și la sănătatea publică prin deversarea în râuri a toxinelor, substanțelor chimice și organismelor purtătoare de boli. Poluanții provoacă boli respiratorii precum astmul și probleme cardiaco-vasculare. Temperaturile ridicate încurajează răspândirea bolilor infecțioase.

Ingineria genetică: modificarea genetică a alimentelor folosind biotehnologie se numește inginerie genetică. Modificarea genetică a alimentelor are ca rezultat o creștere a riscului de prezență a toxinelor și a bolilor, deoarece genele de la o plantă alergică se pot transfera către planta țintă. Culturile modificate genetic pot cauza grave probleme de mediu, deoarece o genă modificată se poate dovedi toxică pentru viața anumitor specii. Un alt dezavantaj este faptul că utilizarea crescută a toxinelor pentru a face plantele rezistente la insecte poate determina organismele rezultate să devină rezistente la antibiotice.

Nevoia de schimbare în viața noastră de zi cu zi și adoptarea de schimbări legislative sunt în creștere. Deoarece intră în joc atât de mulți factori diferiți; votul, problemele de guvernare, dorința de a se continua rutina, mulți oameni nu consideră că ceea ce fac va afecta generațiile viitoare. Dacă oamenii continuă să avanseze într-un mod atât de dăunător spre viitor, atunci nu va mai fi avut în vedere viitorul. Deși este adevărat că nu putem împiedica fizic ca stratul nostru de ozon să se subtieze, există totuși atât de multe lucruri pe care le putem face pentru a încerca să protejăm mediul înconjurător prin ceea ce știm deja. Prin creșterea gradului de conștientizare în comunitatea locală și în cadrul familiilor dvs. privind aceste probleme, puteți contribui la păstrarea unui mediu mai bun și mai prietenos pentru a trăi.