Numeroase clasificări ale stilului educational inunda literatura de specialitate, insa realitatea sta marturie a faptului ca un stil educational de succes depinde de actorii implicati.
Conform teoriilor pedagogice, in plan comportamental, stilul educational se exprima in:
· modul de conducere si organizare a clasei,
· modalitatile de control si sanctiune,
· planificarea continutului,
· strategiile de instruire folosite,
· tehnicile motivationale
· procedeele de evaluare.
In aceasta perspectiva, actorii implicati nu sunt prezenti ca interactiune rational-cognitiva, emotionala si ca diversitate comportamentala, cu alte cuvinte, in unitatea lor unica, de personalitate.
Profesorul, lider sau manager al grupului, genereaza in mod inevitabil anumite practici educationale sau stiluri de conducere, cu impact asupra:
-performantei, |
grupului ( a colectivului) |
- stimei de sine, increderii in sine |
individuala (a elevului) |
Cu putin timp in urma, seful, al institutiei sau al grupului, detinea intreg controlul, toate resursele, isi asuma responsabilitatea in intregime, conducea cu stil de dictator si lua deciziile in mod personal si discretionar; aceasta deoarece sistemul de valori general era fidel traditiei autoritare, care nu putea fi niciodata contestata. Desi stabilitatea sistemului era astfel maximizata, leadership-ul era previzibil, totalitar, de tip control.
In ultima decada a societatii actuale, acest tip de gestiune a grupului este impracticabil, o data cu fluzul ametitor al schimbarilor, reglementarilor si ideilor. Intre societatea moderna si performanta profesionala, leadership-ul trebuie sa dea dovada de mare suplete, intrucat membrii oricarui grup, de la copii pana la adulti nu mai cunosc si nici recunosc constrangerile de tip paternalist, autoritar si dominant. Copii sau adulti, membrii oricarui grup, inclusiv grupele de gradinita sau clasele de scoala au abilitati de exprimare, de valorizare a propriilor drepturi, de a solicita si de a actiona.
In aceasta situatie, orice persoana este in situatia de interactiune cu membrii unui grup, are nevoie sa-si dezvolte si sa-si exercite abilitatile de lider, si anume de a coordona si de a facilita stabilizarea si favorizarea comunicarii in grup, de a intretine relatii interpersonale pozitive si de a stimula membrii grupului astfel incat fiecare sa poata duce la indeplinire ceea ce are de facut, la maximul potentialului sau. Ceea ce are de facut un lider este sa aiba o viziune petru care sa stie sa se inconjoare de oameni si sa stie cum sa gestioneze propria interactiune cu acestia astfel incat proiectele asociate viziunii sale sa fie indeplinite.
De sesizat cum in centrul viziunii de leadership sta mereu relatia liderului (in cazul de fata, viziunea cadrului didactic), cu membrii grupului pe care il coordoneaza: grupul de preşcolari sau de elevi. Relatia eficienta cu elevii asigura abilitati de lider cadrului didactic si abilitati de viata elevului.
Mentionam cateva actiuni cu caracter aplicativ prin care se poate stabili si se poate mentine o relatie eficienta a cadrului didactic cu elevii:
a. chestionare de opinie. In acest sens, cadrul didactic:
- poate crea intrebari care indeamna elevul sa isi impartaseasca opinia asupra temelor si subiectelor dezbatute saua abordate in clasa si despre clasa de elevi
- poate discuta opiniile elevilor asupra subiecteleor clasei
- poate include opiniile elevilor in activitatile clasei
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: raspunsuri oneste si detaliate si raspunsurile in care elevii care pot explica motivele pentru care au acele opinii.
b. monitorizarea cadrului complet de viata al elevului. In acest sens, cadrul didactic:
- poate crea intrebari de monitorizare care solicita informatii despre trecutul actional si motivational al elevului, interesele si scopurile sale
- poate incuraja elevii sa raspunda la intrebari detaliat si complet
- poate evalua raspunsurile la intrebari pentru a identifica atent trecutul actional si motivational, interesele si scopurile fiecarui elev.
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: raspunsuri oneste si detaliate si raspunsurile care descriu cadrul didactic ca pe o persona care este interesata de elevi.
c. intrevederi individuale cadru didactic - elev. In acest sens, cadrul didactic:
- poate programa intrevederi individuale cadru didactic – elev
- poate sa-si sumarizeze atent ce cunoaste deja despre elevul respectiv inainte de intalnirea cu acesta
- - isi poate pregati intrebari care sa sondeze mai adanc in interesele, perspectivele si experientele elevului
- acesta este un timp in care copii pot invata sa reflecteze asupra progresului lor, asupra comportamentului lor sau aupra oricarui aspect important.
-poate sa puna elevului intrebari cum ar fi ,,Cum poti face mai bine data viitoare?” si ,, In ce fel, in ce maniera, ce model, ce abordare ar putea sa-ti fie de folos in aceasta situatie?
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: raspunsuri oneste si detaliate si raspunsurile care descriu cadrul didactic ca pe o persona care este interesata de elevi.
d. intrevederi individuale parinte – cadru didactic. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa-si sumarizeze atent tot ceea ce cunoaste despre elevul respectiv inainte de intalnirea cu parintele acestuia
- poate sa-si pregateasca intrebari care solicita detalii semnificative despre experientele de vita ale elevului in mediul familial, cum ar fi despre nastere, moarte, divort, schimbari de serviciu, vacante sau relocari ale familiei)
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevul si parintele sa poate spune cadrului didactic despre evenimentele importante din viata elevului iar elevul sa poata descrie relatia dintre cadrul sau didactic si parintele sau sau tutorele sau ca fiind o relatie buna, eficienta
e. revistele, ziarele sau buletinele de stiri ale scolii. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa identifice publicatiile din scoala care contin informatii despre implicarea elevilor in evenimente atletice, cluburi, performante sau activitati ale comunitatii
- poate sa-si programeze timp pentru a citi aceste publicatii saptamanal
- poate sa constientizeze si sa utilizeze in beneficiul elevilor realizarile acestora si evenimentele viitoare
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: raspunsurile care descriu cadrul didactic ca pe o persona care este interesata de activitatile si actiunile lor si elevii sa-si doreasca sa impartaseasca despre activitatile in care sunt ei implicati, cu cadrul lor didactic.
f. interviuri informale cu clasa. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa-si pregateasca intrebari care sa stimuleze elevii sa descrie ce se intampla in vietile lor
- poate sa-si pregateasca intrebari care sa stimuleze elevii sa descrie ceea ce ar trebui sa stie cadrul didactic ca discuta elevii intre ei
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa impartaseasca informatii despre evenimentele si subiectele importante din viata lor cu cadrul didactic iar raspunsurile elevilor sa descrie cadrul didactic ca pe o persoana care ii intelege
Classroom Management: Hold a Student-Teacher Conference
Sursa: http://www.teachhub.com/classroom-management-hold-student-teacher-conference
g. investigarea culturii elevului. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa se familiarizeze ( sa ia la cunostinta, sa asculte) cu inregistrari ale artistilor populari intre elevi sau in cultura elevului si cu produsele acestora
- poate sa identifice locurile populare in care elevilor le place sa se adune
- poate sa identifice evenimentele locale care sunt semnificative pentru elevi
- sa fie constient de rivalitatile dintre grupuri diferite de elevi
- poate sa fie constient de termeni si expresii populare, uzuale intre elevi
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa-si impartaseasca informatiile despre cultura lor cu cadrul didactic iar raspunsurile elevilor sa descrie cadrul didactic ca pe o persoana care ii intelege
h. metaforele autobiografice si analogiile. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa ceara elevilor sa-si compare vietile cu un continut educational care este studiat
- poate sa ceara elevilor sa exprime metaforic comparatii intre vietile lor si continutul educational studiat
- poate cere elevilor sa identifice relatii intre continuturile educationale si vietile lor
- poate cere elevilor sa dezvolte analogii care sa exprime relatia intre viata lor si continutul educational studiat
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa fie inspirati sa alcatuiasca metafore prin comparatia intre viata lor si continutul educational studiat si sa poata face analogii care sa exprime relatia intre vietile lor si continutul studiat
3 Ways to Improve Teacher Student Relationships
Sursa: https://www.lifeplanlabs.com/administrators/3-ways-improve-teacher-student-relationships/
i. autobiografii din sase cuvinte. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa creeze sau sa identifice exemple de autobiografii de sase cuvinte si sa le impartaseasca
- sa ceara elevilor sa-si faca autobiografii din sase cuvinte
- poate sa ceara elevilor sa creeze postere cu autobiografiile lor de sase cuvinte
- poate sa discute cu clasa autobiografiile de sase cuvinte ale elevilor
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa poata explica de ce au ales acele cuvinte specifice sau acea fraza in mod special pentru autobiografiile lor si sa poata crea postere care sa comunice mesaje multiple despre ei insisi, exprimate prin semnificatie verbala, design vizual ( font, culoare, format) si prin semnificatie dedusa si implicita
j. investigatii independente. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa ajute elevii sa identifice o tema care ii intereseaza
- poate sa ceara elevilor sa investigheze despre tema lor de interes si sa faca o comunicare a acesteia catre clasa
- poate sa discute cu elevii din intreaga clasa despre rezultatele obtinute
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa aiba abilitatea de a identifica teme care sa ii intereseze, sa invete abilitatea de a-si prezenta rezultatele in fata clasei intr-o maniera interesanta si sa aiba interesul de a-i intreba pe ceilalti elevi despre investigatiile pe care le-au facut
k. citate. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa gaseasca exemple de citate care sa exprime diferite trasaturi de personalitate si sa le prezinte elevilor
- poate sa ceara elevilor sa gaseasca citate care descriu propria lor personalitate si propriile lor interese
- poate sa discute cu clasa citatele prezentate de catre elevi
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa impartaseasca citate care sunt relevante pentru ei in mod personal si sa pota explica de ce cred ca exact acele citate pe care le-au selectat in mod special reprezinta personalitatea si interesele lor
l. comentarea realizarilor elevilor sau a domeniilor lor de interes. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa identifice realizarile individuale ale elevilor in cadrul scolii, in afara scolii si in familiile lor
- poate sa comenteze catre fiecare elev in mod pozitiv despre realizarile lui individuale
- poate sa vorbeasca despre evenimentele importante din viata elevilor cu acestia
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa impartaseasca despre evenimentele importante din viata lor cu cadrul didactic si sa-si descrie cadrul didactic ca fiind o persoana care stie ce fac si cum se simt ei.
m. grupari de afinitati. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa creeze intrebari prin care sa afle de la elevi ce le place ( ce simpatizeaza), ce nu le place (ce resping) si ce preferinte au
- poate sa ceara elevilor sa se alinieze sau formeze grupe dupa simpatiile lor, dupa respingerile lor si dupa preferintele lor
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa aiba abilitatea de a-i trata pe ceilalti colegi cu respect in timpul alinierii si sa poata sa-si descrie cadrul didactic ca fiind o persoana care vrea sa ii cunoasca mai bine
Teacher’s Day: 10 kinds of students you see in every class
Sursa:https://indianexpress.com/article/education/teachers-day-10-type-of-students-you-see-in-every-class/
n. obiective individuale de invatare. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa identifice interesele personale ale elevilor care sunt in relatie cu obiectivele educationale ale clasei
- poate sa-i ajute pe elevi sa-si formuleze si sa-si noteze obiectivele lor educationale individuale
- poate sa ii ajute pe elvi sa-si monitorizeze progresul in atingerea obiectivelor lor educationale individuale
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa-si poata identifica obiectivele lor educationale individuale, sa poata explica ce anume au facut deja si ce mai au de facut pentru a atinge aceste obiective si sa aiba abilitatea de a-si monitoriza progresul in atingerea obiectivelor
o. timp de asteptare. In acest sens, cadrul didactic:
- poate sa identifice interesele personale ale elevilor care sunt in relatie cu obiectivele educationale ale clasei
- poate sa-i ajute pe elevi sa-si formuleze si sa-si noteze obiectivele lor educationale individuale
- poate sa ii ajute pe elvi sa-si monitorizeze progresul in atingerea obiectivelor lor educationale individuale
- obiectivele cadrului didactic (raspunsurile dorite de la fiecare elev) sunt: elevii sa-si poata identifica obiectivele lor educationale individuale, sa poata explica ce anume au facut deja si ce mai au de facut pentru a atinge aceste obiective si sa aiba abilitatea de a-si monitoriza progresul in atingerea obiectivelor
Bibliografie si resurse web
· 3 Ways to Improve Teacher Student Relationships, https://www.lifeplanlabs.com/administrators/3-ways-improve-teacher-student-relationships/
· Classroom Management: Hold a Student-Teacher Conference, http://www.teachhub.com/classroom-management-hold-student-teacher-conference
· Marzano, R; Simms, A, (2013), Coaching Classroom Instruction, Bloomington: Marzano Research
· Neale, S., Spencer_Arnell, LWilson, Z., (2009),Emotional Intelligence Coaching. Improving performance for leaders, coaches and the individuals, New York: Kogan Page Press Ltd.
· Teacher’s Day: 10 kinds of students you see in every class, https://indianexpress.com/article/education/teachers-day-10-type-of-students-you-see-in-every-class/